PRACUJEMY W: PN.-PT. 9.00-17.00 | 501 858 666 | UWAGA! ŚWIADCZYMY KOMPLEKSOWE USŁUGI Z ZAKRESU ARANŻACJI I PIELĘGNACJI ROŚLIN DONICZKOWYCH

Menu

Jakie są prozdrowotne właściwości borówki amerykańskiej?

Borówka amerykańska to dobry sposób na problemy z pamięcią, wątrobą, a nawet jest zalecana jako profilaktyka antynowotworowa.

Borówka amerykańska to owoc, którego właściwości lecznicze były i są powszechnie doceniane. Jej zalety są ogromne, np. w czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force jedli borówki amerykańskie po to, by poprawić widzenie w nocy. Ten owoc to także dobry sposób na problemy z pamięcią, wątrobą, a nawet jest zalecany jako profilaktyka antynowotworowa.

Sprawdź, jakie jeszcze prozdrowotne działanie ma borówka amerykańska.

Wygląd

Borówki amerykańskie należą do tej samej rodziny co jagody (borówki czarne), lecz są znacznie większe i słodsze. Borówka amerykańska, czyli borówka wysoka (Vaccinium corymbosum), to jędrny, okrągły, ciemnoniebieski owoc, ceniony także za swój przepyszny, słodki smak.

Można je spożywać na surowo lub w formie przetworzonej, np. w postaci dżemu lub soku.

Sezon na borówki w Polsce

W Polsce sezon na borówki (pochodzące z polskich hodowli) zaczyna się na przełomie czerwca-lipca. Te importowane można kupić znacznie wcześniej – zazwyczaj już w maju, chociaż w niektórych sklepach borówki amerykańskie sprowadzane z Chile czy Hiszpanii sprzedawane są przez cały rok.

Właściwa selekcja

Świeże borówki powinny być intensywnie niebieskie, pokryte białawym, kredowym nalotem woskowym. Warto także uważnie ocenić, czy owoce nie są wilgotne, spleśniałe lub zgniłe.

Mrożone borówki powinny być sypkie. Jeśli są zbite w jedną masę, z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że były już rozmrożone i ponownie zamrożone.

Przechowywanie

Borówki można przechowywać w lodówce do siedmiu dni, należy jednak pamiętać, że owoce, które nie zostaną spożyte od razu, nie należy myć.

W celu prawidłowego zamrożenia borówek amerykańskich, należy je położyć na pergaminie, włożyć do zamrażarki, a kiedy zamarzną, przełożyć do plastikowego woreczka. W ten sposób można je przechowywać nawet przez rok.

Poprawa pamięci

Borówka amerykańska może poprawiać pamięć – przekonują naukowcy z dwóch brytyjskich uniwersytetów – University of Reading i Penninsula Medical School – w magazynie naukowym “Free Radical Biology and Medicine”.

Ich zdaniem to zasługa flawonoidów, które odwracają przychodzące z wiekiem ubytki w pamięci. Do takich wniosków doszli po trwającym 12 tygodni eksperymencie, w trakcie którego naukowcy uzupełnili dietę uczestników eksperymentu w borówki amerykańskie.

Już po trzech tygodniach zaobserwowali u nich poprawę pamięci i z biegiem czasu była ona coraz lepsza. Nie stwierdzono, jakie są precyzyjne mechanizmy działania substancji zawartych w owocach, ale badacze uważają, że poprawiają one istniejące połączenia w mózgu, usprawniają komunikację między komórkami i stymulują regenerację neuronów.

rosliny-doniczkowe-wpis-74

Minimalizacja ryzyka nadciśnienia

Borówka amerykańska może zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu – informują naukowcy z University of East Anglia (W. Brytania) oraz Harvard University (USA) na łamach “American Journal of Clinical Nutrition”.

Naukowcy wykazali, że osoby spożywające przynajmniej raz w tygodniu porcję borówek amerykańskich o 10 proc. rzadziej chorują na nadciśnienie. To zasługa zawartych w owocach borówki antocyjanów, związków chemicznych z grupy flawonoidów.

Zapobieganie nowotworom

Borówka amerykańska zawiera duże ilości fitoestrogenu, czyli hormonu roślinnego, który skutecznie blokuje działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych, np. niektórych nowotworów piersi.

Podobne, antynowotworowe właściwości ma też zawarty w borówkach kwas elagowy.

Wspomaganie pracy oczu

Borówka amerykańska jest także stosowana w leczeniu chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej. Podobno w czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force jedli borówki w celu poprawy widzenia w nocy.

Pomoc dla układu pokarmowego

Owoce borówki amerykańskiej zawierają garbniki, które działają przeciwbakteryjnie – niszczą m.in. szkodliwe szczepy E. Coli.

Poza tym błonnik i antyoksydanty zawarte w borówce amerykańskiej biorą udział w usuwaniu z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.


Masz pytania? Napisz do nas.

    W celu wysłania formularza, zaakceptuj Politykę prywatności

    X