PRACUJEMY W: PN.-PT. 9.00-17.00 | 501 858 666 | UWAGA! ŚWIADCZYMY KOMPLEKSOWE USŁUGI Z ZAKRESU ARANŻACJI I PIELĘGNACJI ROŚLIN DONICZKOWYCH

Menu

Dlaczego weki się psują?

Weki bardzo często potrafią się psuć poprzez dostęp powietrza do wnętrza słoika.

Weki bardzo często potrafią się psuć poprzez dostęp powietrza do wnętrza słoika, jest to o tyle niebezpieczne, że przez dłuższy czas nie jesteśmy w stanie wywnioskować, kiedy zaczął się proces gnicia. Przed każdorazowym otwarciem warto nasłuchiwać, czy nie pojawiło się charakterystyczne gazowanie.

Lepiej wyrzucić

Niestety w takim przypadku jedyne, co powinniśmy zrobić, to wyrzucenie przetworu do kosza. Tak samo w przypadku pleśni. Nie wolno wyławiać jej pojedynczo i odstawiać przetworu do lodówki. Wyrzucamy całą zawartość, gdyż zbierający się kożuszek pleśniowy czy też kropeczki, to jedynie zarodniki, które unoszą się do góry.

Jak zapobiec nieszczelnościom?

Ważne jest, aby dokładnie przetrzeć wieczko pokrywki za pomocą spirytusu salicylowego. Warto zamoczyć patyczek kosmetyczny i przetrzeć nim brzegi. Pleśń oraz rdza na pokrywce jest niedopuszczalna i należy wówczas ją wyrzucić.

3 złote zasady:

1. Na przetwory wybieramy tylko świeże warzywa i owoce.
2. Pamiętajmy też, żeby nie suszyć słoików przy użyciu np. używanej ścierki.
3. Prawidłowa temperatura i suchość to nie wszystko. Miejsce, w którym leżakują przetwory, powinno być też zacienione, ponieważ promienie słońca mogą im mocno zaszkodzić.

rosliny-doniczkowe-wpis-251

Jakie słoiki wybrać?

Jeżeli pasteryzujemy zapasy na kilka lat, warto wybrać klasyczne słoiki z zakrętkami twist-off, jeśli natomiast przetwory spożywamy na bieżąco, istnieje spory wybór spośród klasycznych słoików na przetwory z nakrętkami, jak i z tych z nakrętką typu weck.

Pasteryzowanie w piekarniku

Piekarnik powinien być nastawiony maksymalnie do 120 C. Wekujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i stawiamy na blacie do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Warto sprawdzić, czy wieczka nie wybrzuszyły się.


Masz pytania? Napisz do nas.

    W celu wysłania formularza, zaakceptuj Politykę prywatności

    X