Gruszki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, zawierają także witaminę C, potas i niewielkie ilości innych witamin i minerałów. Nie zawierają również tłuszczu, co czyni je doskonałym wyborem dla zdrowej diety.
Bomba witaminowa
Gruszka to owoc bardzo lubiany i popularny w Polsce. Zaleca się go niemal wszystkim – dzieciom, kobietom w ciąży, jak również osobom starszym. W tych soczystych owocach kryje się sporo witamin – A, B1, B2, B6, K, C, PP – i składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także pewne ilości boru i jodu. Gruszki zawierają również sporo kwasów organicznych i błonnika pokarmowego. Co istotne, ich zawartość maleje wraz z dojrzewaniem owocu. Im dojrzalsza gruszka, tym więcej w niej także węglowodanów.
Potas korzystnie wpływa na nadciśnienie tętnicze. Nie bez znaczenia pozostają też pektyny, obniżające „zły” cholesterol, i kwercetyna – przeciwutleniacz, który wykorzystuje się w profilaktyce choroby Alzheimera. Gruszki są również bogate w antyoksydanty, a zawarte w nich luteina i zeaksantyna zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, będącej dość częstą przyczyną utraty wzroku u osób, które przekroczyły sześćdziesiąty rok życia.
Gruszka czy jabłko?
Chociaż zarówno jabłka, jak i gruszki mają podobną wartość odżywczą, gruszki wyróżniają się wyższą zawartością błonnika oraz mniejszą kwasowością, co czyni je bardziej łagodnymi dla przewodu pokarmowego. Jabłka z kolei są bardziej chrupiące i zawierają nieco więcej witaminy C.

Dieta odchudzająca
Gruszki składają się przede wszystkim z wody i nie mają dużo kalorii (w średniej wielkości gruszce jest jedynie około 60 kilokalorii). Ponadto ten wyśmienity owoc stanowi bogate źródło błonnika, co sprawia, że pomaga regulować rytm wypróżnień, normuje stężenie cholesterolu, a także nasila i przedłuża uczucie sytości po posiłku. To jeden z powodów, dla których te pyszne, soczyste owoce włącza się często do diet odchudzających. Warto zwrócić uwagę, że składniki odżywcze kryją się głównie w ich grubej, nieco chropowatej skórce.
Fruktoza vs. Glukoza
Zawarta w gruszkach fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana przez organizm niż glukoza. Nie podnosi również gwałtownie poziomu insuliny we krwi, co sprawia, że nie prowadzi do tycia.