PRACUJEMY W: PN.-PT. 9.00-17.00 | 501 858 666 | UWAGA! ŚWIADCZYMY KOMPLEKSOWE USŁUGI Z ZAKRESU ARANŻACJI I PIELĘGNACJI ROŚLIN DONICZKOWYCH

Menu

Jaśmin a perfumy Chanel No. 5

Jaśmin jest rośliną wieloletnią, najczęściej o białych kwiatach i uprawianą przede wszystkim ze względu na charakterystyczny, piękny zapach.

Jaśmin to nazwa rodzaju roślin z rodziny Oleaceae (oliwkowate), do której należy też m.in. oliwka, jesion i forsycja. Rodzaj ten obejmuje ponad 200 gatunków. Nazwa „jaśmin” wywodzi się z perskiego słowa oznaczającego „dar od Boga”. Kwiat jaśminu z gatunku Jasminum sambac jest uznawany za narodowy kwiat Filipin, a Jasminum officinale – Pakistanu.

Jaśmin w perfumach

Jaśmin jest rośliną wieloletnią, najczęściej o białych kwiatach i uprawianą przede wszystkim ze względu na charakterystyczny, piękny zapach. Dzięki tej cesze znajduje zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym. Jest składnikiem m.in. popularnych perfum Chanel No. 5. Co ciekawe w samych Indiach, roczna produkcja kwiatów jaśminu warta jest w przeliczeniu ok. 5 milionów złotych.

Informacja o pierwszym użyciu jaśminu do produkcji perfum pochodzi z pracy pt. „Materia Medica”, napisanej przez greckiego lekarza i botanika Dioskurydesa, żyjącego w pierwszym wieku naszej ery. Głównym gatunkiem jaśminu wykorzystywanym w perfumerii jest dziś Jasminum grandiflorum (jaśmin wielkokwiatowy).

Olejek jaśminowy do celów pielęgnacyjnych

W dzisiejszych czasach jaśmin jest używany głównie w przemyśle kosmetycznym i zdrowotnym, a najczęściej w formie olejku. Eteryczny olejek jaśminowy jest hydrofobową cieczą, która zawiera wysokie stężenie natywnych soków roślinnych, o wielu właściwościach zdrowotnych.

Jaśmin bardzo powszechnie uznawany jest jako wspaniały składnik naturalnego olejku do masażu. Posiada unikalne właściwości, pozwalające na szybszą regenerację, a także osiągnięcie efektu odmłodzenia i poprawy wyglądu skóry. Olejek jaśminowy wspaniale i delikatnie nawilża skórę i przywraca jej naturalną elastyczność, dlatego stanowi dość często wykorzystywany składnik INCI wielu kosmetyków naturalnych i organicznych.

Olejek jaśminowy cechuje się większością właściwości jaśminu i doskonale łączy się z wieloma innymi olejkami naturalnymi.

Aromaterapia

Najpowszechniejsze wykorzystanie jaśminu można znaleźć w uzdrawianiu zapachem, czyli potocznie proces ten jest znany jako aromaterapia. Jaśmin wykazuje niepowtarzalne działanie uspokajające i relaksujące, podobnie do zapachu wanilii lub konwalii. Cudowny zapach jaśminu może pomóc cierpiącym na depresję. Także jako olejek eteryczny jaśmin posiada wiele bardzo korzystnych zastosowań. Oprócz olejków eterycznych, również herbata jaśminowa jest bardzo popularna ze względu na swój wyjątkowy zapach.

rosliny-doniczkowe-wpis-114

Herbata jaśminowa

Jaśmin wykorzystywany jest także w przemyśle spożywczym, np. przy produkcji tradycyjnej chińskiej herbaty. Herbata jaśminowa nie zawiera kwiatów jaśminu, a jest nimi jedynie aromatyzowana.

Herbata jaśminowa już od lat jest ceniona za walory smakowe oraz działanie prozdrowotne. Jest znana i ceniona na całym świecie, ale za miejsce jej pochodzenia uznaje się Chiny. Bardzo ważny jest proces jej parzenia, który pozwala zachować wszystkie właściwości. Tradycja picia herbaty jaśminowej sięga XII wieku, czyli aż ok. 800 lat wstecz, kiedy to piła ją dynastia Song. Na kartach albumów zachowały się malowane obrazki z tamtych czasów z bardzo popularnym w tym okresie przewodnim motywem gałązki białego jaśminu. Dlatego też herbata jaśminowa zwana jest do dziś cesarską perłą.

Taka herbata ma bardzo silne działanie prozdrowotne, ponieważ reguluje pracę wątroby, pobudza przemianę materii i zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelitach. Dodatków usprawnia pamięć i koncentrację oraz wzmacnia organizm.

Medyczne zastosowanie jaśminu

W medycynie tradycyjnej używano jaśminu m.in. do zwalczania gorączki, poparzeń słonecznych i dolegliwości żołądkowych. Dziś stosowany jest także w przemyśle farmaceutycznym. Badania nad właściwościami tej rośliny wykazały, że jej ekstrakty posiadają właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Na bazie ekstraktu z jaśminu z powodzeniem zsyntetyzowano nanocząstki złota, które również cechowały się działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Ponadto wykazano, że użyty do masażu olejek jaśminowy może redukować odczuwanie bólów porodowych.


Masz pytania? Napisz do nas.

    W celu wysłania formularza, zaakceptuj Politykę prywatności



    X