PRACUJEMY W: PN.-PT. 9.00-17.00 | 501 858 666 | UWAGA! ŚWIADCZYMY KOMPLEKSOWE USŁUGI Z ZAKRESU ARANŻACJI I PIELĘGNACJI ROŚLIN DONICZKOWYCH

Menu

Niebieska dynia Queensland Blue

Dynia charakteryzuje się intensywnie pomarańczowym, soczystym wnętrzem, które doskonale sprawdza się w kuchni.

Queensland Blue to odmiana dyni pochodząca z Australii. Jej skórka, w odcieniach niebiesko-szarych, sprawia, że wyróżnia się spośród tradycyjnych, pomarańczowych odmian.

Wygląd

‘Queensland Blue’ to dynia średniej do dużej wielkości, która może osiągać imponujące rozmiary. Przeciętnie waży od 6 do 10 kg, a jej kształt jest spłaszczony z obu stron, co nadaje jej charakterystyczny wygląd.

Niebieska dynia charakteryzuje się intensywnie pomarańczowym, soczystym wnętrzem, które doskonale sprawdza się w kuchni. Miąższ ‘Queensland Blue’ jest gęsty, słodki i kremowy.

Stanowisko

Dynie Queensland Blue potrzebują ciepłego, słonecznego stanowiska, osłoniętego od zimnych wiatrów, a także żyznej, dobrze przepuszczalnej gleby, która zatrzymuje wilgoć, ale nie jest podmokła. Aby uzyskać najlepsze plony i jakość, zakres pH gleby dla upraw dyni wynosi od 6,0 do 6,5, czyli lekko kwaśny. Glebę można ulepszyć, dodając wiosną lub jesienią dobrze przekompostowany obornik lub kompost. Dynie dobrze radzą sobie w cięższych glebach, chociaż może wystąpić gnicie owoców.

Wysiew na rozsadę

Dynie najlepiej wysiewać z nasion na rozsadę w połowie wiosny, ale można je również wysiewać miesiąc lub dwa później na zewnątrz. Wysiew w pomieszczeniu daje roślinom dłuższy okres wegetacji. Potrzebne jest jednak ciepłe i jasne miejsce, w którym rośliny będą przechowywane przez około 6 tygodni, do czasu wysadzenia ich na zewnątrz.

Jak przygotować rozsadę dyni:

• Wysiej nasiona w pojemnikach o szerokości i głębokości co najmniej 5 cm 
• Umieść nasiona bokiem, a nie na płasko, aby woda nie zalegała na wierzchu
• Sadzonki potrzebują 4-6 tygodni od wysiania do wysadzenia 
Zahartuj sadzonki przed posadzeniem ich w ogrodzie 
• Wysadzaj dynie i do gleby, gdy temperatura gleby osiągnie co najmniej 18°C 
Sadź w odległości 90-150cm od siebie 

Wysiew do gruntu

Siew można przeprowadzić bezpośrednio do gruntu pod koniec maja lub na początku czerwca. Gleba powinna mieć temperaturę około 18°C na głębokości 5 cm, aby proces kiełkowania przebiegał sprawnie, a nasiona nie zostały zaatakowane przez grzyby i bakterie. Można również ogrzać glebę na kilka tygodni przed siewem, przykrywając ją folią lub agrowłókniną.

rosliny-doniczkowe-wpis-240

Pielęgnacja

Po posadzeniu dyni warto przykryć glebę grubą ściółką z kompostu ogrodowego, w celu zatrzymania wilgoci. Pamiętajmy o pozostawieniu szczeliny wokół podstawy łodygi rośliny, aby zapobiec gniciu korzeni. Podczas podlewania należy zawsze dokładnie namoczyć glebę (liście powinny pozostać suche). Gleby piaszczyste należy podlewać częściej, ale mniejszą ilością wody.

Dynie mają oddzielne kwiaty męskie i żeńskie. Można je rozróżnić, ponieważ żeński kwiat ma za sobą obrzęk, który jest niedojrzałą dynią. W zimne lub wilgotne lata może być konieczne wspomaganie zapylania. Wystarczy usunąć kwiat męski i włożyć go do kwiatu żeńskiego, aby przenieść pyłek z pręcika na znamię słupka.

Gdy zaczną formować się pierwsze owoce, należy rozpocząć nawożenie co 10-14 dni płynnym nawozem o wysokiej zawartości potasu, takim jak nawóz do pomidorów.

Zbiór i przechowywanie

Dynie należy zbierać przed silnymi mrozami. Lekki mróz zwykle nie zaszkodzi owocom. Należy precyzyjnie odciąć owoce od pnącza, pozostawiając kilka centymetrów łodygi.

Po odcięciu dyń, należy suszyć je na zewnątrz przez tydzień lub dwa przy suchej, słonecznej pogodzie. Metoda ta wysuszy i zahartuje skórkę w celu dłuższego przechowywania. Jeśli pogoda stała się zimna lub deszczowa, dynie można suszyć w ciepłym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu, a następnie należy przechowywać je w temperaturze około 12°C.


Masz pytania? Napisz do nas.

    W celu wysłania formularza, zaakceptuj Politykę prywatności

    X