PRACUJEMY W: PN.-PT. 9.00-17.00 | 501 858 666 | UWAGA! ŚWIADCZYMY KOMPLEKSOWE USŁUGI Z ZAKRESU ARANŻACJI I PIELĘGNACJI ROŚLIN DONICZKOWYCH

Menu

1 kg pędów chmielu = 4.000 zł

Pędy chmielu, potocznie zwane „szparagami chmielowymi”, to prawdziwy klejnot wśród warzyw.

Pędy chmielu, potocznie zwane „szparagami chmielowymi”, to prawdziwy klejnot wśród warzyw, będący jednym z najbardziej luksusowych, a zarazem najdroższych produktów dostępnych na rynku. Ich wyjątkowość i niespotykana cena, która może sięgać nawet 1000 euro za kilogram, wynika z szeregu kluczowych czynników, które sprawiają, że każda porcja tych zielonych przysmaków traktowana jest jak rarytas.

Chmiel w restauracjach

Roślina ta, niegdyś znana głównie ze swojej roli w produkcji piwa, obecnie zdobywa uznanie w najbardziej wykwintnych europejskich restauracji. Zarówno ze względu na swoją rzadkość, jak i skomplikowany proces zbioru, pędy te postrzegane są nie tylko jako składnik dań, ale prawdziwy symbol kulinarnego luksusu.

Co to za roślina?

Chmiel zwyczajny w Polsce jest często uważany za chwast, jednak jego młode pędy, przypominające szparagi, są cenione za wyjątkowe walory smakowe. W marcu i kwietniu, a czasem nawet w maju, możemy zbierać te delikatne pędy, które najlepiej smakują, gdy mają maksymalnie 6 liści.

Pędy chmielu wyglądają jak cienkie szparagi. Są bardzo kruche i delikatne, dlatego należy się z nimi obchodzić ostrożnie. Wyrastają z kłączy znajdujących się pod ziemią i mogą mieć nawet do 10 metrów długości. Podczas wzrostu wyginają się.

Pędy, które znajdują się pod ziemią, są białe i najbardziej soczyste. Są również delikatniejsze i bardziej miękkie. Te, które wyrastają ponad powierzchnię ziemi, są zielone i z czasem twardnieją. W ich przypadku warto zbierać same szczyty, ponieważ one są miękkie i dobre w smaku. Starsze pędy czasem wymagają obierania. Główki (szczyty) pędów chmielu są dość długie i bardzo delikatne.

rosliny-doniczkowe-wpis-247

Jak przyrządzić pędy chmielu?

Czy wiesz, jak najlepiej wydobyć smak tych zielonych cudów natury? Prosty, ale genialny sposób to lekkie podsmażenie ich na maśle, które pięknie uwydatnia ich subtelnie orzechowy posmak przełamany charakterystyczną dla chmielu goryczką. Można także spróbować ich na parze – delikatnie i zdrowo, z odrobiną masła i soczystej cytryny na koniec. To dodaje każdemu kęsowi niepowtarzalnej świeżości.

Gdzie szukać?

Chmiel rośnie dziko w miejscach ciepłych i wilgotnych. Najczęściej znajdziemy pędy chmielu na obrzeżach lasów, w gęstych i wilgotnych zaroślach, czasem na polanach i łąkach. Z jakiegoś powodu chmiel często wybiera także tereny ruin i porzuconych budynków, a także okolice śmietników. Czasem możesz spotkać je także przy mało uczęszczanych drogach, wtedy rosną głęboko w rowach lub tuż na ich szczycie.


Masz pytania? Napisz do nas.

    W celu wysłania formularza, zaakceptuj Politykę prywatności

    X