Słoneczniki kojarzą się z ciepłym, słonecznym latem. Bywa jednak, że cięte kwiaty szybko więdną i pozostaje po nich smętne wspomnienie. Podpowiadamy, co zrobić, gdy słoneczniki w wazonie marnieją.
Jak to działa?
Wystarczy świeżo ścięte łodygi słoneczników zanurzyć na maksymalnie dwie minuty w gorącej wodzie. Nie powinna być ona wrząca, wystarczy tu 70 stopni Celsjusza.
W takiej kąpieli zanurzamy tylko końcówki łodyg. Gorąca woda usuwa z łodyg powietrze, którego pęcherzyki mogą blokować przepływ wilgoci i składników odżywczych w kierunku kwiatostanów. W ten sposób ułatwimy transport cennych minerałów i wody w górę stojącej w wazonie rośliny. Zaraz po tym zabiegu świeżo ścięte słoneczniki trzeba natychmiast wstawić do wazonu z zimną wodą, jest wtedy duża szansa na to, że nie zmarnieją.
Inne sposoby
Co istotne, wodę w wazonie trzeba codziennie zmieniać na świeżą. Bukiet nie powinien stać również w pełnym słońcu ani w kuchni. Pamiętajmy również, aby przed wsadzeniem do wazonu usunąć z łodyg te liście, które znalazłyby się pod wodą. To zapobiegnie gniciu rośliny.
Należy także unikać stawiania wazonu w pobliżu owoców takich jak jabłka, które wydzielają etylen. Ten związek przyspiesza dojrzewanie roślin.

Jak i czym ciąć łodygi?
Ważne jest również, aby co kilka dni skróć łodygi słoneczników o kilka centymetrów. Należy ciąć je pod kątem 45 stopni, co zwiększy powierzchnię pobierania wody i składników odżywczych. Narzędziem, które najlepiej sprawdzi się do cięcia łodyg jest ostry nożyk do papieru (tniemy zawsze “od siebie”, a nie “do siebie”).
Ocet i cytryna
Dodatkowo, można spróbować dodać do wody kilka kropli octu lub soku z cytryny, co pomoże w utrzymaniu świeżości kwiatów. Te naturalne składniki działają jako konserwanty, które mogą wydłużyć życie ciętych słoneczników.