Surica to wyjątkowy napój, który zyskał na popularności. Znana od wieków, surica jest ceniona za swoje zdrowotne właściwości oraz zdolność do gaszenia pragnienia w gorące dni.
Czym jest Surica?
Surica (lub też surika) jest naturalnie fermentowanym, tradycyjnym słowiańskim napojem. To mieszanka liści, ziół, kwiatów i owoców, czyli wszystkich darów natury, które możemy znaleźć w ogrodzie, lesie czy na łące.
Składniki
Przygotowanie suricy jest niezwykle proste. Do jej sporządzenia potrzebujemy prawdziwy miód, najlepiej od lokalnego pszczelarza oraz przegotowaną wodę. Oprócz tego, będziemy potrzebować oczywiście głównych składników:
Kwiaty: płatki dzikiej róży, kwiaty bzu czarnego, bławatki, maki, rumianek, czerwona koniczyna, macierzanka różana, lawenda, stokrotki, chabry.
Liście: maliny, jeżyny, truskawek, wiśni, malin, porzeczek, pokrzywy.
Owoce: poziomki, maliny, jeżyny, truskawki, jagody.
Zioła i przyprawy: werbena cytrynowa, tymianek, rozmaryn, szałwia, geranium, melisa, hyzop, mięta, krwawnik, pokrzywa, macierzanka różana sosnowe pędy.
Rośliny uważane za chwasty (np. przytulię).
Czego nie wolno dodawać?
W celu przygotowania Suricy warto zwrócić uwagę na to, czego nie powinno się dodawać wcale, aby nie zaburzyć jej smaku oraz właściwości.
Pomijamy składniki tj.: wilżyna ciernista, lilia złotogłów, tojad mocny, ciemiernik, pokrzyk wilcza jagoda, rącznik pospolity, glistnik jaskółcze ziele, rdest wężownik. Nie dodajemy także: słodkich owoców, tłustych składników, ostrych i gorzkich przypraw, octu.

Jak zrobić Surycę?
Do przygotowania Surycy potrzebne są: 1 litr owoców, liści, kwiatów, a także słój o pojemności 3 litów, woda oraz 150 g miodu. Jadalne kwiaty, zioła, liście i owoce należy włożyć do słoja, a następnie do 4/5 słoja wlać wodę wymieszaną z miodem. Naczynie trzeba przykryć gazą lub ściereczką (i zabezpieczyć później gumką).
Całość musi stać 2-3 dni w ciepłym miejscu (najlepiej na słońcu). Codziennie należy też mieszać zawartość. Po upływie tego czasu trzeba przecedzić napój i przelać do butelek. Można go spożywać od razu lub przechowywać w lodówce do kilku dni.
Cudowne właściwości
Ten słowiański napój ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, redukuje także stany zapalne i chroni przed infekcjami. Surika jest także świetnym źródłem składników mineralnych i witamin, dzięki czemu dodaje energii.
Jest również wsparciem dla układu pokarmowego, ponieważ proces fermentacji sprawia, że surica zawiera dzikie szczepy prebiotyczne, a to z kolei wspiera budowę naturalnej flory bakteryjnej jelit. Poprawia trawienie, a do tego zmniejsza dolegliwości żołądkowe, takie jak zaparcia czy wzdęcia.