PRACUJEMY W: PN.-PT. 9.00-17.00 | 501 858 666 | UWAGA! ŚWIADCZYMY KOMPLEKSOWE USŁUGI Z ZAKRESU ARANŻACJI I PIELĘGNACJI ROŚLIN DONICZKOWYCH

Menu

Na czym polega gospodarka wodna roślin?

Ponad 90 procent wody zużywanej przez większość roślin ze strefy umiarkowanej jest tracone do atmosfery przez transpirację.

Często spotykana gutacja to zjawisko wydzielania kropel (przez specjalne struktury, zwane hydatodami) wodnych roztworów związków organicznych i soli mineralnych przez rośliny i grzyby.  Te podobne do dysz komórki są zwykle umiejscowione wokół krawędzi lub wierzchołków liści, na powierzchni liścia lub w miejscach połączeń między liśćmi a łodygami.

Kiedy występuje gutacja?

Zjawisko gutacji można zaobserwować w sytuacji, gdy roślina ma dostęp do dużych ilości wody w glebie oraz w warunkach środowiskowych niesprzyjających transpiracji (wysoka wilgotność powietrza) wskutek parcia korzeniowego. Takie warunki najczęściej mają miejsce wtedy, gdy po ciepłym dniu następuje chłodna noc, gdyż wilgotność powietrza jest bliska zeru i transpiracja ulega zahamowaniu.

Gutacja pomaga pozbyć się nadmiaru turgoru (stan napięcia ściany komórkowej w wyniku działania na nią ciśnienia hydrostatycznego wewnątrz komórki) i niektórych soli.

Rosa? Niekoniecznie!

Efekt procesu gutacji często mylony jest z… rosą, która powstaje na powierzchni rośliny w wyniku kondensacji wilgoci w powietrzu. Do gutacji podobne jest również zjawisko nazywane potocznie “płaczem roślin”, czyli wyciekaniem wodnistego soku (jest to woda z solami mineralnymi i cukrem, którą jest wypychana parciem korzeniowym) z uszkodzonej tkanki naczyniowej. Szczególnie na wiosnę przy nacięciu pnia brzozy wycieka jej znaczna ilość soku (woda brzozowa). Zjawisko ustaje po rozwinięciu się liści. W zjawisku gutacji odpowiedzialne za wydzielanie płynu jest dodatnie ciśnienie wywoływane aktywnym pobieraniem wody przez korzenie.

Transpiracja vs. Gutacja

Transpiracja to proces polegający na wyparowywaniu wody poprzez aparaty szparkowe, znajdujące się w skórce zazwyczaj po spodniej stronie rośliny lub poprzez specjalne wytwory skórki jak na przykład żywe włoski zwiększające powierzchnię parowania (nie należy ich mylić z kutnerem, który zbudowany jest z martwych włosków i pełni u roślin funkcję zupełnie odwrotną).

Transpiracja ma na celu ochłodzenie rośliny (woda zamieniając się w parę pobiera z tkanek energię cieplną), oddanie nadmiaru wody, ale także wytwarzanie siły ssącej wodę z korzeni. Miejscem przenikania wody z gleby do korzeni rośliny są włośniki, wyspecjalizowane w pobieraniu wody i soli mineralnych. Każdy ubytek wody jest uzupełniany przez korzenie.

rosliny-doniczkowe-wpis-22

Straty wodne

Badania wykazują, że aż ponad 90% wody zużywanej przez większość roślin ze strefy umiarkowanej jest tracone do atmosfery przez transpirację.

Oedema

Co się jednak dzieje kiedy gospodarka wodna zostaje zachwiana i za sprawą parcia korzeniowego i dyfuzji pobrane zostaje więcej wody, niż roślina ma możliwość zużyć do fotosyntezy lub odparować? Dochodzi wtedy do gromadzenia się płynów w tkankach, zwłaszcza w liściach. Powstaje wtedy tak zwana oedema (opuchlizna liściowa), w zależności od gatunku rośliny, objawia się pęcherzykami na powierzchni liścia, brązowymi plamkami lub charakterystycznym rozmoczeniem jego struktury.

Jak leczyć?

Pamiętajmy, że oedema nie jest chorobą rośliny, a jedynie sygnałem o nieprawidłowościach w gospodarce wodnej.

Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest zmniejszenie wilgotności wokół rośliny w celu przywrócenia naturalnych procesów odprowadzania nadmiarów wody oraz chronienie jej przed intensywnym nasłonecznieniem. Należy pamiętać, że również rośliny z deficytem potasu i wapnia są bardziej wrażliwe na to zjawisko.


Masz pytania? Napisz do nas.

    W celu wysłania formularza, zaakceptuj Politykę prywatności

    X