+48 501 858 666 | 22 409 62 81 biuro@roslinyzielone.pl

Menu

Eco restauracje

Zieleń wzmaga apetyt i działa odprężająco. Fast foodowe sieci również doceniły ten fakt i wprowadziły roślinność do swoich restauracji.

W

yśmienite dania, profesjonalna i miła obsługa, klimatyczna muzyka oraz ciepła atmosfera to kluczowe czynniki, które powodują że dana restauracja jest często odwiedzana i ma swoich stałych bywalców. Przedsiębiorczy restauratorzy inwestują nie tylko w profesjonalne wyposażenie kuchni, wygodne meble czy sprzęt audio, ale również w rośliny, które kojarzone są ze świeżością i zdrowym jedzeniem. Dlaczego zielone rośliny mają ogromny wpływ na decyzje podejmowane przez ludzi w wyborze ich ulubionego lokalu?

rośliny do biura, opieka nad roślinami warszawa
W ramach procesów fotosyntezy i procesów oddechowych rośliny uwalniają nadmiar wody (około 97%), co zwiększa wilgotność powietrza wokół nich.
Wskazane jest ustawianie roślin w grupach, dzięki czemu tworzy się mikroklimat pomagający np. przy niewydolności oddechowej. Badania przeprowadzone na Norweskim Uniwersytecie Przyrodniczym stanowią, że stosowanie roślin w pomieszczeniach zamkniętych zmniejsza częstość występowania problemu suchej skóry, przeziębienia, bólu gardła i suchego kaszlu.

Wybrane realizacje zamówień zieleni w restauracji - portfolio 2018:

Co robimy?

Wprowadzanie roślin, takich jak paprocie, filodendrony, Zamioculcas, pomaga w podziale przestrzeni na mniejsze, przytulniejsze i bardziej atrakcyjne obszary, tworząc tym samym naturalną głębię w lokalu, którą docenią wszyscy goście. Zielona, żywa oaza tworzy specyficzny mikroklimat, który nie tylko fantastycznie filtruje powietrze, ale również wzmaga apetyt, podobnie jak przebywając na świeżym powietrzu – stajemy się głodni. Wiele restauracji wprowadza na stałe do swojego wystroju świeże zioła – ten zabieg oprócz wpływu na podświadomość gości (świeża, ekologiczna i zdrowa żywność serwowana w lokalu), wzmaga również apetyt.

Mięta pieprzowa wiedzie tu prym – jej skuteczność na polepszenie łaknienia potwierdziły badania naukowe. Po zapoznaniu się z przestrzenią, gdzie zieleń ma zostać zaaranżowana, dobieramy odpowiednie rośliny do danego miejsca, co gwarantuje, że raz poniesiona inwestycja szybko się zwróci i nie będzie musiała być powtarzana. W ramach naszych usług oferujemy także cykliczną opiekę nad roślinami lub tzw. pogotowie roślinne, czyli w razie potrzeby i na życzenie wykonujemy ekspresową usługę aranżacji roślin w restauracji, pubie, ogródku piwnym, hotelu.

Nasze standardowe produkty i usługi w ofercie eco restauracje to:

☑ rośliny doniczkowe w sieciach restauracyjnych i hotelowych
☑ zieleń w ogródkach restauracyjnych/pubowych/piwnych
☑ ogrody wertykalne (zielone ściany, mobilne ścianki zieleni)
☑ zieleń w oranżeriach
☑ ogrody zimowe
☑ zieleń wokół fontann/oczek wodnych
☑ zewnętrzne rośliny i krzewy w strefach przynależnych do budynków
☑ rewitalizacja i stały serwis roślin
☑ doradztwo z zakresu profesjonalnej opieki nad roślinami
☑ kompleksowa logistyka w zakresie danego projektu
☑ bezpłatne oszacowanie kosztorysu i dokumentacji wizualnej
☑ sprawna realizacja projektu przez doświadczoną kadrę ludzi

Natura w loftach.

Jak sprawić, aby klienci loftowej restauracji nie czuli się jak pracownicy fabryki podczas przerwy obiadowej? Idealnym pomysłem jest zielona aranżacja odpowiednio dobranych ziół i niewymagających szczególnej pielęgnacji roślin doniczkowych, jak np. zwisające pędy scindapsusa czy cieniolubna zamia. Pomocnym rozwiązaniem w prawidłowym rozwoju sadzonek, jest nieskomplikowany i szybki montaż specjalnych lamp do roślin (można je kupić np. na popularnym serwisie aukcyjnym lub w wybranych sklepach z oświetleniem). Światło halogenowe fenomenalnie podkreśli rozmaite struktury betonowych ścian, uwidoczni ciekawą kolorystykę starych cegieł, “zmiękczy” metalowe, ciężkie regały czy uwypukli rysy i “niedoskonałości” w drewnianych deskach z odzysku.

Zioła vs. apetyt.

Dążenie ludzi do bycia bardziej eko jest niemalże wszechobecne – dziś już nikogo nie dziwią pojęcia takie jak wegetarianizm, weganizm czy frutarianizm. Lokale restauracyjne kładą mocny nacisk na serwowanie zdrowej żywności. Co ciekawe, nawet fast foodowe sieciówki, doceniające potencjał rynku ekologicznego, zmieniają nie tylko pozycje w menu, ale również barwy logo, czy wręcz wystrój i kolorystykę w swoich lokalach, a jałowe ogródki przekształcają w zielone oazy. Czerwona i żółta, krzykliwa kolorystyka, została wyparta przez odcienie zieleni i brązów, a plastyk ustąpił naturalnemu drewnu i innym, ekologicznym materiałom. Zdrowe sadzonki aromatycznych ziół znakomicie pobudzają apetyt głodnych i spragnionych klientów, którzy dostaną na talerzu pyszne danie ozdobione świeżo zerwanymi listkami bazylii, majeranku, mięty, tymianku czy rozmarynu. Z kolei zielone rośliny doniczkowe tworzą przytulną atmosferę i pozytywnie działają na samopoczucie szukających wytchnienia gości lokalu.

Teraz wiem
Jak dbać o Szeflerę?
Ze względu na rosnącą popularność, szeflery doczekały się wielu ciekawych odmian, różniących się między sobą głównie barwą lub kształtem liści. Najatrakcyjniejsze są odmiany o liściach z dużymi, żółtymi lub kremowymi plamami bądź posiadających jasne obrzeże. Najwięcej znajdziemy ich u szeflery drzewkowatej (np. „Trinette”, „Janine”, „Gerda”, „Gold Capella”), ale na ciekawe rośliny możemy też trafić wśród pozostałych gatunków (np. szeflera najwytworniejsza „Variegata”). Do najpopularniejszych szefler zalicza się szeflera drzewiasta, która swą popularność zawdzięcza… Więcej
Zwinna logistyka
Mamy pełną kontrolę nad projektami dzięki ciągłości przepływu produktów i informacji, elastyczności w godzinach pracy, sprawnemu cyklowi dostaw oraz szybkiemu reagowaniu na pojawiające się zapotrzebowanie. Działamy wg ściśle ustalonych procedur logistycznych, dzięki czemu możemy zagwarantować terminowość, bezpieczeństwo przewożonych roślin oraz wysoki poziom świadczonych usług.
Osobisty konsultant
Naszą priorytetową misją jest dostarczanie najlepszych rozwiązań z zakresu zielonej architektury w oparciu o stale rozwijane kompetencje merytoryczne oraz bardzo dobrą znajomość branży. Nie jesteśmy typowymi pracownikami infolinii – udzielamy szybko i jedynie wartościowych informacji, bez zbędnego grania na czekanie. Zadzwoń: 501 858 666, 22 409 62 81, skorzystaj z wygodnej opcji Chatu Online lub wyślij formularz.
Punktacja
7.3

Zdrowa dieta

Ogólna ocena wpływu diety opartej na jadalnych roślinach na zdrowie człowieka (0-10).

Statystycznie rzecz biorąc...


redukcja zachorowań na anginę przy wegetariańskiej diecie90%

zmniejszenie bólu w mięśniach dzięki spożyciu imbiru25%

wzrost spożycia szpinaku od 1931 kiedy Popeye stał się znany33%

rośliny do biura, opieka nad roślinami warszawa
Masz pytania? Napisz do nas.

X