Jeśli uwielbiasz awokado, a dodatkowo jesteś wielbicielem egzotycznych roślin doniczkowych, możesz spróbować samodzielnie wyhodować soczyście zieloną sadzonkę awokado.
Zakup odpowiedniego awokado
Na polskim rynku obecnie dostępne są dwie odmiany awokado: Fuerte i Hass. Fuerte charakteryzuje się gładką, zieloną skórką, owalnym kształtem i jasno-zielonym miąższem, Hass natomiast posiada brązowo-fioletowej, chropowatą skórkę. Niezależnie od odmiany owoc powinien być zdrowy i dojrzały, bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych.
Co zrobić z niedojrzałym awokado?
Jeśli po przekrojeniu awokado okaże się, że owoc jest niedostatecznie dojrzały, można przyspieszyć ten proces poprzez położenie awokado na słonecznym parapecie (dojrzewanie potrwa wówczas do ok. tygodnia).
Dobrym sposobem na przyspieszenie procesu dojrzewania jest także przechowywanie awokado w pobliżu bananów i jabłek, czyli owoców, które wydzielają etylen przyspieszający dojrzewanie awokado.
Ukorzenianie pestki awokado
Pierwszym krokiem jest dokładne umycie pestki, w którą następnie należy ukośnie wbić 3 wykałaczki, w równych odległościach od siebie, tak, aby stabilnie opierały się na dnie szklanki (czyli tworzymy trójnóg).
Pestka nie może być zanurzona w wodzie zbyt głęboko, inaczej zgnije! Osadzamy owoc na ściankach szklanki lub słoika i wypełniamy je wodą (woda powinna sięgać jedynie do 3/4 wysokości nasionka). Następnie, stawiamy naczynie w jasnym miejscu, np. na parapecie okna. Regularnie uzupełniamy wodę i wymieniamy ją na nową co kilka dni. Pestka zacznie pękać i kiełkować po około 2 tygodniach. Po paru tygodniach nasionko wykiełkuje (standardowo ok. 4, a czasami nawet do 8 tygodni). Pęd na szczycie pestki powinien kontynuować swój wzrost. Po pewnym czasie łodyga zacznie wypuszczać odnogi z zielonymi listkami. Pielęgnujemy w ten sam sposób roślinę i czekamy, aż łodyga osiągnie około 15 cm.
Sadzonkę należy umieścić w glebie dopiero w momencie, kiedy będzie miała dobrze rozwinięty system korzeniowy oraz rozwijający się pęd.
Jak zasadzić awokado?
Awokado potrzebuje żyznej i bogatej w próchnicę ziemi. Powinna być bardzo przepuszczalna, a jednocześnie utrzymywać wilgoć. Dlatego zwykła ziemia do roślin domowych nie jest odpowiednia. Najlepiej wymieszać ją z torfem i piaskiem lub perlitem.
Dno doniczki wypełniamy warstwą drenującą (np. keramzyt), a na nią sypiemy ziemię kompostową wymieszaną z nawozem. Na samej górze usypujemy warstwę czystej gleby i umieszczamy w niej pestkę. Wierzch pestki powinien znajdować się lekko ponad ziemią. Na koniec sadzonkę dokładnie podlewamy.
Warto zaznaczyć, że z każdej pestki wyrośnie roślina z nieco odmiennymi liśćmi – niektóre będą miały owalne, a inne spiczaste końcówki. Jest to zupełnie naturalne!
Nie zniechęcaj się jeśli pestka nie chce się ukorzenić mimo upływu czasu, niekiedy trzeba spróbować jeszcze raz z inną pestką.

Wymagania awokado
Do odpowiedniego rozwoju awokado potrzebuje dużych ilości światła i ciepła, dlatego też donice z sadzonkami najlepiej umieszczać na wystawie południowej. Optymalna dla tej rośliny temperatura wynosi ok. 24 stopnie Celsjusza. Zbyt małe ilości światła spowodują, że sadzonka będzie źle rosła, zacznie wypuszczać długie pędy, jej pień będzie się wyginał, a cały kształt ulegnie deformacji. Oprócz słońca awokado wymaga również solidnego podlewania – ziemia w donicy powinna być zawsze wilgotna. Wyjątkiem jest zima, podczas której roślina przechodzi przez okres odpoczynku. Wówczas nawadnianie drzewka powinno być zredukowane do minimum.
Dla awokado hodowanego w domu zima stanowi zazwyczaj trudny czas. Jeśli posiadamy np. ogród zimowy możemy przenieść tam roślinę na czas jej odpoczynku. W okresie zimowym awokado musi znajdować się w jasnym i chłodnym stanowisku – temperatura otoczenia nie powinna przekraczać 8 stopni Celsjusza ani spadać poniżej 0.
W mieszkaniu problemem może być centralne ogrzewanie, które wysusza powietrze, co w efekcie może doprowadzić do usychania liści. Aby temu zapobiec, zimą można zraszać roślinę wodą.
Kwitnienie awokado
Domowa hodowla awokado rzadko prowadzi do uzyskania owoców. Kwiaty pojawiają się u minimum 4-letnich roślin, głównie tych przechowywanych w wilgotnych i ciepłych szklarniach.
Z kolei awokado w warunkach naturalnych kwitnie bardzo obficie – kwiaty rośliny są drobne, żółtozielone i lekko owłosione od wewnątrz. Znajdują się na szczytach pędów, zebrane w duże, wiechowate kwiatostany.
Dla plantatorów problemem jest obupłciowość kwiatów (kwiaty są jednocześnie żeńskie i męskie). Wyróżnia się rośliny typu A i typu B.
W przypadku awokado typu A kwiaty jako żeńskie otwierają się rano, po kilku godzinach zamykają się, a jako męskie otwierają następnego dnia po południu. Kwiaty awokado typu B jako żeńskie otwierają się po południu, a jako męskie kolejnego dnia rano. Do zapylenia musi więc dojść krzyżowo – tzn. kwiat musi być zapylony pyłkiem z innej rośliny. Żeby istniała szansa na zapylenie awokado w warunkach domowych, musimy posiadać kilka sadzonek kwitnących w tym samym czasie.
Czy awokado zaowocuje?
Niestety w naszych warunkach klimatycznych jest to prawie niemożliwe. Szansę na zaowocowanie mają jedynie okazy uprawiane w idealnych warunkach, jednak i w tym przypadku stanie się to dopiero po około 5-6 latach od wykiełkowania.