Gumoza jest reakcją obronną rośliny na uszkodzenie tkanek przez czynniki zewnętrzne, np. urazy mechaniczne, czy uszkodzenia spowodowane przez szkodniki i pasożyty.
Uszkodzone w ten sposób tkanki ulegają wysychaniu co powoduje, że podlegają one gumozie. Substancje wytwarzane przez roślinę podczas gumowacenia zabezpieczają tkanki roślin przed wnikaniem pasożytów, zarazków i dalszym uszkodzeniem rośliny.
Jakie drzewa chorują?
Gumoza na drzewach pestkowych, czyli wyciekający żel, jest zjawiskiem, które występuje dość powszechnie w sadach drzew pestkowych. W Polsce bardzo często i obficie gumoza pojawia się na wielu odmianach brzoskwiń. Zaobserwować można ją również na pozostałych gatunkach drzew pestkowych: wiśniach, czereśniach, śliwach i morelach.
Proces gumowacenia
Proces gumowacenia jest wynikiem działania enzymów, których działanie polega na rozpuszczaniu ścian uszkodzonych komórek. Następnie całe zespoły komórek zamieniają się w gumę. Łatwo gumowaceniu ulegają młode warstwy drewna.
Komórki żywe, które nie zostały uszkodzone, lecz znajdują się w zgumowaconych przestrzeniach, często tworzą specjalne wypustki z kallusu, które wpuszczają do wnętrza (z czasem one również gumowacieją).
![rosliny-doniczkowe-wpis-213 rosliny-doniczkowe-wpis-213](https://www.roslinyzielone.pl/wp-content/uploads/2012/05/rosliny-doniczkowe-wpis-213.jpg)
Objawy
Substancje wytwarzane przez drzewo pestkowe podczas gumowacenia, chronią tkanki roślinne przed wnikaniem pasożytów, patogenów. Substancje te (gumy roślinne), są bardzo elastyczne. Po deszczu bardzo silnie pęcznieją.
Leczenie
Gumozę opanowujemy w momencie, gdy wytniemy porażone gałęzie lub gdy pojawiające się rany oczyścimy i zasmarujemy specjalną maścią ogrodniczą z dodatkiem fungicydu. Warto także opryskać całe drzewo fungicydem, np. miedziowym, trzy razy w sezonie (sierpień, wrzesień i październik).