Konfitura z jarzębiny to doskonały dodatek do herbat, naleśników, placuszków jogurtowych lub mięs. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu przed obróbką, traci swoją naturalną gorycz i staje się słodka. Konfitura z jarzębiny posiada dużą ilość witaminy C, wyższą nawet niż cytrusy, dlatego w okresie zimowym jej spożycie jest często zalecane.
Dlaczego warto?
Jarzębina to jeden z nieodłącznych symboli polskiej jesieni, ale wciąż jest niedoceniana jako dodatek w kuchni. Warto to zmienić, bo jest od dawna wykorzystywana w zielarstwie ze względu na swoje właściwości lecznicze. Jest źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów. Wspiera odporność, wspomaga pracę układu pokarmowego, dlatego można ją stosować przy zaparciach i biegunkach. Działa też osłaniająco na ściany żołądka i jelit. Jest znana ze swoich właściwości regenerujących wątrobę.
Dlaczego warto?
Przebrane i opłukane owoce jarzębiny wkładamy na 2 doby do zamrażarki, aby pozbyć się goryczki. Następnie jarzębinę zanurzamy na 10 minut we wrzącej wodzie i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, gdy zacznie pękać. Dodajemy cukier. Gotujemy nadal, mieszając aż cukier się rozpuści. Zawiesinę można zakwasić sokiem z cytryny, aby utrwalić pomarańczowy kolor.
Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem aż do całkowitego wystygnięcia.
![rosliny-doniczkowe-wpis-190 rosliny-doniczkowe-wpis-190](https://www.roslinyzielone.pl/wp-content/uploads/2023/10/rosliny-doniczkowe-wpis-190.jpg)
Uwaga
Surowe owoce jarzębiny zawierają trujący kwas parasorbowy, dlatego nie należy jej spożywać przed poddaniem obróbce cieplnej. Podczas gotowania lub przemrożenia kwas parasorbowy zamienia się w kwas sorbowy, który jest nieszkodliwy dla ludzi.
Gdzie można wykorzystać jarzębinę?
Wyrazista w smaku konfitura z jarzębiny zazwyczaj wykorzystywana jest jako dodatek do słodkich wypieków. Jarzębina świetnie sprawdzi się również w przypadku mięs, powinna być jednak przyprawiona bardziej wyraziście niż do ciasta (można dodać do niej np. płatki chili, sproszkowany imbir oraz ograniczyć ilość cukru).