Huby to potoczna nazwa grzybów nadrzewnych, które rosną na drzewach lub martwym drewnie. Mogą być pasożytami (żyjącymi na żywych drzewach) lub saprotrofami (rozkładającymi martwe drewno). W zależności od gatunku, huby mogą mieć właściwości lecznicze, być jadalne (np. żółciak siarkowy, boczniak) lub służyć do rozpalania ognia, a nawet są często wykorzystywane w przemyśle.
Wygląd i budowa
Tylko nieliczne huby to grzyby kapeluszowe. Niektóre są rozpostarte, pokrywające podłoże mniejszymi lub większymi powłokami i przyrośnięte do niego całą podstawą.
Inne są nerkowate, konsolowate i kopytowate, półeczkowate, muszelkowate, kapeluszowate, krzaczkowate. Wyglądają zdecydowanie oryginalnie. Jest też wiele hub miękkich, z kapeluszami blaszkowatymi, jak na przykład boczniak ostrygowaty. Ich owocniki powstają pojedynczo lub tworzą skupiska.
Długość życia
Długość życia hub jest różna. Dzieli się je na dwie grupy. To: owocniki jednoroczne, te w dobrych warunkach mogą przetrwać łagodną zimę, jednak nie zawsze wytwarzają zarodniki w następnym roku, owocniki wieloletnie – zarodniki najczęściej są wytwarzane co rok.
Czy huby są jadalne?
Huby to najczęściej grzyby jadalne. Można je marynować, smażyć w panierce i dodawać do zup. W Polsce nie są popularne, w przeciwieństwie do Francji, Anglii czy Rosji.
Smak huby różni się od smaku innych grzybów. Co ważne do jedzenia nadają się tylko młode okazy. Starsze nie uwodzą smakiem, a wręcz przeciwnie. Do najpopularniejszych gatunków hub należą hubiak pospolity i żółciak siarkowy. Jest on także najczęściej wykorzystywany w kuchni.

Właściwości lecznicze
Huba, zwana także czagą (huba brzozowa) lub hubiakiem, ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, wspierając między innymi odporność, łagodząc stany zapalne, obniżając ciśnienie krwi, poprawiając trawienie, a także wykazując działanie przeciwnowotworowe i wspierające leczenie chorób wątroby.
Huba jest stosowana zewnętrznie do płukania gardła i przemywania ran, a wewnętrznie w formie naparów, nalewek czy suplementów diety.
Huby w ogrodzie
Jeśli na drzewach ogrodowych pojawiają się huby oznacza to, że drzewo jest chore, a grzyb tylko pogorszy jego stan. Huby warto usuwać (odcinać), gdy tylko się pojawią. Nie uleczy to zainfekowanego drzewa, ale zapobiegnie rozsiewaniu się zarodników. Miejsce odcięcia warto posmarować środkiem grzybobójczym (fungicydem).
Warto też stosować maści ogrodnicze w przypadku uszkodzenia gałęzi, bo przez takie rany łatwo wnikają zarodniki hub z drzew, które rosną w okolicy.

