Rośliny zielne oraz warzywa uprawiane na parapecie wymagają optymalnego dokarmiania, ale tylko i wyłącznie nawozami pochodzenia organicznego. Dobrym pomysłem jest wykładanie pomiędzy rośliny zaparzonych liści herbaty lub fusów, z niesłodzonej i niezabielonej mlekiem, kawy. Świetnym, choć mniej znanym pomysłem, jest również zastosowanie nawozu wykonanego ze skórek po bananach.
Składniki mineralne
W skórkach z bananów znajdują się składniki pokarmowe dla roślin: potas, fosfor, wapń i magnez. Jeśli takie dokarmianie roślin będziemy stosować regularnie, szybko zauważymy efekty w postaci szybszego przyrostu nowych pędów.
Przygotowanie
Banany przed spożyciem należy umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem ekologicznego detergentu. Po zjedzeniu owocu, skórki moczymy przez 10 minut w wodzie z sodą oczyszczoną (na 1l wody potrzeba 2 łyżeczek sody), wycieramy i rozdrabniamy.
Najprostszym z nich jest zakopanie świeżych, najlepiej pociętych na kawałki skórek z banana w podłożu przeznaczonym dla roślin. Należy zrobić to na ok. 2-3 tygodnie przed sadzeniem roślin, aby skórki miały szansę nieco się rozłożyć i wstępnie użyźnić glebę.
Wprawdzie nie rozłożą się w tym czasie całkowicie, gdyż proces ich rozkładu jest powolny, ale dzięki temu przez wiele kolejnych tygodni będą stopniowo uwalniać składniki odżywcze, użyźniając podłoże i poprawiając jego strukturę.
Oczywiście ta metoda jest przeznaczona dla roślin ogrodowych.
W zimie skórki banana można suszyć na kaloryferze, a po sezonie grzewczym w piekarniku. Zmielone skórki są łatwiejsze w użyciu i zajmują mniej miejsca w pojemniku. Niezależnie od tego, jaki sposób dokarmiania wybierzemy, rośliny będą nam wdzięczne.
![rosliny-doniczkowe-wpis-80 rosliny-doniczkowe-wpis-80](https://www.roslinyzielone.pl/wp-content/uploads/2021/07/rosliny-doniczkowe-wpis-80.jpg)
Skórki świeże lub suszone
Można używać świeżych skórek lub suszonych. Jeśli ktoś uprawia warzywa na działce może zbierać skórki przez całą jesień i zimę, a potem odpowiednio spreparować i zastosować.
Na trzy tygodnie przed posadzeniem roślin na balkonie lub parapecie, albo na grządce, warto wzbogacić podłoże w rozdrobnione skórki. Drobno pocięte świeże lub suszone skórki mieszamy z glebą i po trzech tygodniach sadzimy rośliny.
Suszone skórki można zmielić i takim proszkiem posypujemy glebę pomiędzy uprawianymi roślinami, przynajmniej raz na dwa tygodnie.
Wyciąg ze skórek
Ze skórek po bananach można również zrobić wyciąg: 10 skórek z banana zalewamy 10l wody i odstawiamy na 48 godzin w ciemne, ale ciepłe miejsce. Po tym czasie wyciąg zlewamy i stosujemy do podlewania w rozcieńczeniu 1:1. Jeśli dłużej pozostawimy wyciąg, wówczas, po zakończeniu fermentacji – zazwyczaj po 14 dniach, uzyskamy gnojowicę. Stosujemy w rozcieńczeniu 1:10 do nawożenia wszystkich roślin.