PRACUJEMY W: PN.-PT. 9.00-17.00 | 501 858 666 | UWAGA! ŚWIADCZYMY KOMPLEKSOWE USŁUGI Z ZAKRESU ARANŻACJI I PIELĘGNACJI ROŚLIN DONICZKOWYCH

Menu

Czy fioletowa marchew istnieje naprawdę?

Fioletowa marchew, oprócz karotenu, zawiera dużą ilość antocyjanów, co wyraża się wyższą zdolnością przeciwutleniającą niż mają inne odmiany warzyw korzeniowych.

Marchew to jedna z najważniejszych roślin okopowych dla ludzi, uprawiana w regionach o klimacie umiarkowanym. Warzywo, lub właściwie owoc wg unijnych standardów, pochodzi z dzikich odmian, których korzenie wcale nie były pomarańczowe. Jak pokazują badania naukowców, marchewki były pierwotnie fioletowe lub żółte.

Pochodzenie

Dziś trudno jest ocenić pochodzenie i ścieżki ewolucyjne istniejących 80 gatunków marchwi uprawnej. Archeolodzy znajdują nasiona marchwi podczas wykopalisk na całym wybrzeżu Morza Śródziemnego, w Afryce Północnej, w regionie azjatyckim i krajach europejskich o klimacie umiarkowanym

Dziki przodek znanej nam obecnie pomarańczowej marchewki pochodzi prawdopodobnie z rejonu Persji. Co ciekawe, początkowo warzywo to było hodowane głównie dla liści i nasion, a nie dla korzenia. Uważa się, że marchew we współczesnej formie przywędrowała z Afganistanu, gdzie była uprawiana od około X wieku. Wydaje się, że roślina została sprowadzona do Europy przez Maurów. Wzmianki o tym warzywie pojawiły się w Hiszpanii w XII wieku. Później opanowało resztę Europy, około XIII wieku dotarło do Włoch, a w XIV do Francji, Niemiec i Holandii.

Przeważający fiolet

Większość marchewek miała w tamtych czasach kolor ciemnofioletowy. Zdarzały się też czasem korzenie białe lub żółte, ale był to raczej wynik mutacji. Badacze uważają, że przez wiele wieków kolor pomarańczowy był prawie w ogóle niespotykany albo należał do rzadkości. Fioletowa marchew nie tylko wyglądała inaczej od znanej nam współcześnie, ale miała też nieco inny smak – intensywnie słodki, czasem z nutką pieprzu.

rosliny-doniczkowe-wpis-127

Tworzenie się koloru marchwi

Podstawą pozyskiwania marchwi zarówno pomarańczowej, jak i białej stały się orientalne odmiany żółte. Ten wniosek, po przeanalizowaniu puli genów roślin, został wysunięty przez genetyków całkiem niedawno, ale zarówno żółta, jak i czerwona marchew nadal są uprawiane na świecie. Odmiana fioletowych marchwi o szczególnie intensywnym ciemnym kolorze nazywana jest czarną. Więc jaki jest powód takiej różnorodności kolorów? Zabarwienie korzenia marchwi jest wynikiem działania różnych pigmentów związanych z karotenoidami.

Karoten

Α- i β-karoten są odpowiedzialne za pomarańczową i żółtą barwę warzyw korzeniowych, podczas gdy β-karoten może stanowić nawet połowę całkowitej zawartości karotenoidów w pomarańczowej lub żółtej marchwi. Kolor korzeni czerwonej marchwi wynika z obecności likopenu i ksantofili.

Najniższą zawartość karotenu mają białe korzenie. Fioletowa i czarna marchew, oprócz karotenu, zawiera wyjątkowo dużą ilość antocyjanów, co wyraża się wyższą zdolnością przeciwutleniającą niż mają inne odmiany warzyw korzeniowych.


Masz pytania? Napisz do nas.

    W celu wysłania formularza, zaakceptuj Politykę prywatności

    X