Blog
Ekologia to jeden z czołowych tematów na świecie. Poznaj życie roślin i ich nadzwyczajne zalety w urbanistycznej przestrzeni.
- Home
- Blog (Strona 4)
Aspiryna a wierzba
Słowo „aspiryna” nie powstało przypadkowo. Częściowo pochodzi ono ze słowa Spiraea, biologicznego rodzaju krzewów, który obejmuje naturalne źródła...
więcejMasło czarownicy
Ten żółty, piankowaty w swojej strukturze wykwit to gatunek śluzowca zaliczany do protistów. Posiada niezwykle wysoką tolerancję na zabójcze stężenia...
więcejJak rosną rośliny pnące?
Jak to się dzieje, że pnącza z czasem porastają całe ściany, niczym zielone rusztowanie, które wydaje się być niewzruszone czynnikami...
więcejFioletowe ziemniaki
Fioletowe ziemniaki, zwane również truflowymi czy niebieskimi są odmianą tradycyjnych białych ziemniaków. Są jednak od nich zdrowsze dzięki kolorowemu miąższowi...
więcejCzym jest napój roślinny?
Zgodnie z obowiązującym prawem żywnościowym, mleko to wydzielina z gruczołu mlecznego krowy. Nazwa ta więc jest ściśle zarezerwowana tylko dla produktu...
więcejCzym jest dendrochronologia?
Celem analizy dendrochronologicznej jest przyporządkowanie czasu powstania pierścieni przyrostów rocznych badanego drewna latom kalendarzowym....
więcejNawóz ze skorupek jajek
Skorupki jajek świetnie regulują pH roślin, niwelując kwaśny odczyn gleby. Skorupka jest bogata w wapń, żelazo, cynk, a także w...
więcejGympie-Gympie
Potocznie mówi się na nią gympie-gympie, a nazwa ta pochodzi z języka rdzennej ludności aborygeńskiej Gubbi Gubbi (lub Kabi Kabi)...
więcejŁąki kwietne
Terminem łąka kwiatowa określane jest zbiorowisko roślin jednorocznych i wieloletnich. W mieszance znajdziemy gatunki traw i kwiatów, które kwitną od...
więcej